Hét recept voor een Zwitserse kaasfondue
Wintersporters weten: kaasfondue is zo ongeveer het lekkerste wat je tijdens je wintersport kunt eten. Heerlijk, tijdens de lunch of na een dag skiën met z’n allen rond een rijkgevulde fonduepan om een stokbrood per persoon (en misschien nog wat groenten ook) in de gesmolten kaas te dopen. Het is gezellig, simpel én je kunt er eindeloos mee variëren. Krijg jij er tijdens je skivakantie geen genoeg van en wil je de winter alvast in huis halen? Probeer dan eens dit overheerlijke, klassiek Zwitserse recept!
Ingrediënten klassieke kaasfondue (voor 4 tot 6 personen):
- 1 grote teen knoflook
- 200 g Appenzeller
- 200 g Gruyère
- 200 g Vacherin
- 200 g Emmentaler in blokjes of grof geraspt
- 300 ml droge witte wijn
- 1,5 el maïzena
- scheutje Kirsch
- snufje peper, zout en nootmuskaat
Bereiding klassieke kaasfondue:
- 1. Haal de kazen uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Halveer de knoflookteen en wrijf de pan ermee in. Voeg de witte wijn toe en breng op middelhoog vuur tot aan het kookpunt maar laat de wijn niet koken.
- 2. Draai het vuur laag en voeg al roerend de kaas toe. Blijf roeren totdat de kaas gesmolten is. Los de maïzena op in een scheutje water en voeg dit aan de pan toe.
- 3. Voeg de Kirsch toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Serveer de kaasfondue met stokbrood en licht gekookte broccoli, gebakken champignons, paprika en/of komkommer. Ook lekker met ham, salami of kipfilet.
Variatietip: gebruik een andere combinatie van kazen zoals de Franse camembert met comté of Beaufort of een Italiaanse Parmezaanse kaas met mozzarella.
Op zoek naar meer wintersport gerechten?
Lees dan ons blog: Hét recept voor de traditionele Wiener Schnitzel!
Wintersport 2024/2025
Dit heerlijke wintergerecht is gemakkelijk thuis te bereiden en toch begrijpen we dat je het liefst écht naar de Alpenlanden wilt. Nog niet geboekt? Bekijk dan snel het aanbod voor winterseizoen 2024/2025!